SINTERKLAAS

 
werkboekje.png

WERKBOEKJE

Kinderen moeten vooral spelen. Sommige kinderen vinden het zelf heerlijk om in een boekje te werken. Ik geef een aantal keer per jaar een boekje aan de kinderen die het leuk vinden. Je kunt het boekje hier downloaden.

WOORDKAARTEN

Woordkaarten bij het thema Sinterklaas. Je kunt er tal van activiteiten mee doen.

Woordkaarten met lidwoorden

Woordkaarten zonder lidwoorden

sinterklaas 1.png
sinterklaas 2.png

BEWEGEND LEREN MET PIET

Ik heb kaarten gemaakt met pietenhoudingen en cijfers. De hoek heb ik verder aangekleed met een gymmat en dobbelstenen. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kijken dan welke pietenhouding daarbij hoort. Ze proberen de houding dan na te doen. Daarna gooien ze weer met de dobbelsteen. Om de activiteit makkelijker te maken zou je ook alleen de kaarten tot 6 kunnen gebruiken en maar 1 dobbelsteen. Ook leuk om met zijn allen in de kring te doen of tijdens het buitenspelen. Je kunt de kaarten hier downloaden.

KNUTSELACTIVITEIT: PIETENHOED

Ik vind het altijd leuk om met de kinderen een pietenmuts te knutselen met hun eigen naam erop. Zo kunnen sint en zijn pieten de kinderen bij naam noemen als ze op bezoek komen.

image.jpg
sinterklaas 4.JPG

KNUTSELACTIVITEIT CADEAU

Een leerzame meetkunde activiteit.. Het beplakken van een cadeautje. De kinderen moeten goed opletten dat ze de kleuren om en om plakken. Bij oudste kleuters kun je de kinderen ook zelf de vierkantjes laten maken, door 16 vierkantjes te vouwen.

KNUTSELACTIVITEIT: STOOMBOOT

Een boot knutselen. Eerst verven ze de bovenkant van een grote eierdoos. Daarna maken ze de boot af met papier. We hebben de rol papier aan de bovenkant twee keer ingeknipt. Daar zit het touwtje tussen. Aan voor en achterkant van de boot zit het touwtje met een nietje aan de eierdoos vast.

sinterklaas 6.JPG
image (1).jpg

SPEELHOEK: STOOMBOOT

Er zijn veel manieren om een stoomboot te maken. Wij hebben esdablokken gebruikt. Het was een hoek die de grove motoriek stimuleert, maar ook het rollenspel. Wij hebben er nog wat pietenkleding bijgehangen. Zo konden ze als echte pieten de boot op.

KRUIDNOTEN KLEIEN

De techniek om een balletje te draaien van klei is erg goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. De kinderen vinden het ook nog eens erg leuk. Ik heb de kleikaarten van juf bianca gebruikt. Zo was het ook meteen een telactiviteit. Je kunt ze hier gratis downloaden.

sinterklaas 5.jpg
image (2).jpg

POPPENKAST VOORSTELLING

Er zijn veel poppenkast poppen van sint en piet te krijgen in de winkels. Met de poppenkast kun je de woordenschat van kinderen vergroten. Je kunt altijd wel een leuk plot bedenken met sint en piet. (pakjes kwijt, pakjes bij de verkeerd, paard is ziek enz.). Je kunt de kinderen daarna zelf met de poppenkast laten spelen als hoek.